Tällä sivulla muun muuassa: sivuston esittely, tietokanta, kuvat ja kuva-avustukset ja yhteystiedot.

Sivusto

MITÄ: Tämä sivusto niputtaa tietokannaksi Suomen nykyiset ja vuoden 2000 jälkeen puretut rakennelmat ja rakennukset, joita yhdistää ilmasta tuleva tai tullut keskijännitelinja. Ja kyllähän tornikin pitäisi löytyä. Sivusto ei ota kantaa, onko kyseessä jakelumuuntamo, kytkinlaitos tai jotain muuta. Saatikka sitä, onko sisällä enää mitään tekniikkaa.

MITEN: Tornimuuntamoita on etsitty ensisijaisesti vanhojen maastokarttojen avulla ja etsitty vastinetta Maanmittauslaitoksen ilmakuvista, uusista ja historiallisista. Inventointia on tehty ensisijaisesti Suomen etelärannikolta alkaen ja se on käynnissä edelleen.

Vuosirajaus jo siksikin, että purettuja muuntamoita on tuhansia. Lisäksi osa muuntamoista ovat siirtyneet elämänsä aikana paikasta toiseen, joten lähtökohtana on yksi sijainti ja mikäli historiaa on tiedossa, sitten se on huomautuksissa. Etenkin puutornimuuntamoiden osalta siirrot alkuperäiseltä sijainniltaan nykysijoilleen ja käyttötarkoituksen muuttaminen ovat korostuneet. Tosin ompa joukossa ainakin yksi ”muuntamo”, joka ei ole sähkön kanssa ollut liiemmin kosketuksissa, vaan kyseessä on jäljennös.

MIKSI: Alkujaan oli tarkoitus kerätä vain tornimuuntamoiden kuvia galleriaksi. Kun kuvia oli jo riittävästi, oli halua kertoa niistä enemmänkin tietoa ja samalla etsiä, missä päin Suomea niitä vielä edelleen on olemassa, vaikkapa kuvaamista ajatellen. Tornimuuntamoiden määrä laskee kovaa vauhtia eikä uusia rakenneta, joten sivusto yrittää myös taltioida rakennusperintöä.

Tietokanta

Jokaiselle rakennelmalle on tietokannassa yksi rivi, joka sisältää yksilöllisen tunnisteen, joka on muodostettu kuntakoodista ja postinumerosta. Näin mahdolliset kuvat pystytään niputtamaan samaan yksilöön. Tämä on myös pystyvä tunniste, eli vaikka muuntamo purettaisiin, se pysyy tietokannassa siitäkin huolimatta. Yksilöllistä pysyvää kiinteistötunnusta ei tässä yhteydessä voida käyttää, koska niitä on vain todella harvoilla muuntamoilla.

Tietokanta on saatavana avoimena datana, joskin siistittynä muutamista vain sivustolla tarvittavista tietueista.

Tietokannan kaikki sarakkeet (sulkeissa avoimen datan):

  • (A) Id: yksilöllinen tunniste. Koostuu kuntakoodista, postinumerosta ja juoksevasta numerosta.
  • (B) Koodi: mahdollinen muuntamon kyljessä näkyvä tunnus. Mikäli kysesessä on puutornimuuntamo, on tähän kenttään myös laitettu Puutornimuuntamot-kirjan numerotunniste.
  • (C) Nimi: yleensä kylän tai kaupunginosan nimi. Mikäli alueella useita muuntamoita, on näissä vaihtelua. Voit ehdottaa myös parempaa, kuvaavampaa nimeä.
  • (D) Osoite: yleensä lähimmän tien nimi tai käyntiosoite, mitä kautta muuntamo helpoiten saavutettavissa. Voi myös olla tyhjä, mikäli lähistöllä ei ole tieverkkoa.
  • (E) Postinumero: poimittu Paavo-postinumeroalueet -datasta.
  • (F) Postitoimipaikka: postinumeroon kytketty postitoimipaikan suomenkielinen nimi.
  • (G) Kunta: kuntatietona käytetään vuoden 2023 paikkatietoon liittyviä kuntarajoja- ja nimiä. Tämä siitäkin huolimatta, että kuntaliitosten myötä jo aiemmin purettu muuntamo ei olisi koskaan ollutkaan ko kunnan maaperällä.
  • (H) Maakunta: käytössä on vuoden 2023 maakuntajako, vaikka jo purettu muuntamo ei olisi koskaan ko maakunnan alueella sijainnut elinaikanaan.
  • (I+J)Y ja X: koordinaatit WGS84-muodossa. Koordinaattien tarkkuus ilmakuvasta riippuen, kuitenkin alle 10 metriä. Sijainteja voi tarkistella sivustoon integroidun kartan lisäksi suoraan Google Mapsista.
  • (K) Olemassa: vaihtoehdot on/ei/ehkä. Käytännössä kaikki, jotka ovat tuoreimmasta ilmakuvasta tunnistettavissa, on tilana ”on”. Tämä ei siis ole kuitenkaan reaaliaikainen seuranta, joten osa tässäkin tilassa olevista voi olla jo purettu. Epävarmat sitten ”ehkä” ja puretut ovat ”ei”.
  • (-) Vuosi: rakennusvuosi, mikäli tiedossa. Tuloksia on kuitenkin vain alle sadassa tietueessa, joten poistettu avoimesta datasta.
  • (-) Malli: tällä hetkellä hakukoneessakin käytössä, vaihtoehtoina ”Hybridi”, ”Sähköasema”, ”Torni” ja ”Voimalaitos”. Voidaan myös lisätä/tarkentaa/poistaa nykyisiä, mikäli apuja tulee. Hybridillä koitetaan ilmaista, että kyseinen muuntamo on osa toista rakennusta. Tämäkin poistettu avoimesta datasta.
  • (L) Verhoilu: tällä pyritään erottamaan puutornimuuntamot muista. Vaihtoehtoina juurikin ”Puu”, ”Puu ja tiili” (tällainenkin on) ja ”Tiili tai muu”. Lisäksi on satoja, joista ei ole näköhavaintoja, joten ne on merkitty kysymysmerkillä.
  • (-) Kuva: käytössä tietokannassa ja hakukoneessa. Vaihtoehdot ”on”, ”ei” ja ”ulkoinen”. Mahdollisuus hakea muuntamoita, joissa on ylipäätänsä kuva, tai se puuttuu. Mikäli tietokannassa ei ole kuvaa, mutta tähän muuntamoon on linkitetty uilkoinen kuva, löytyy nekin. Tämäkin poistettu avoimesta datasta.
  • (-) Kuvaurl: käytössä hakukoneen tuloksissa ”oletuskuvana” ja lisäksi muuntamon kortin sosiaalisen median postauksissa. Tämäkin poistettu avoimesta datasta.
  • (M) Muuta: vapaamuotoista tekstiä, esim milloin muuntamo purettu.
  • (N) Google Maps: linkki Google Mapsin street viewiin. Valittu yleensä paras näkymä, mikäli aikajanalla on useita otoksia.
  • (O) extrenal: linkki mahdolliseen sivuston ulkopuoliseen kuvaan. Suoraan itse kuvatiedostoon ei ole tapana linkittää, vaan mukana on myös sivu, jossa kuva esiintyy.
  • (P) Tarkastuspvm: joko päivä, jolloin tietue lisätty tai viimeksi päivitetty. Tuottaa hakukoneen kentän ”Tiedot päiviteytty” uusimmasta vanhimpaan. Muoto on luonnollisesti ISO 8601 -standardin mukainen.
  • (-) Pysyvä rakennustunnus: on lisätty, mikäli sellainen on tiedossa. Hyvin harvalla on, näitä tähän mennessä noin 65 kpl, joten tämäkin poistettu avoimesta datasta.
  • (-) Kiinteistötunnus: tieto kerätty paikkatietoikkunasta ja joidenkin muuntamoiden kohdalla on tulkinnanvaraisuutta, minkä tontin rajojen sisällä se oikeasti on. Ehkä tarpeeton tieto ja siksi poistettu avoimesta datasta.

Hakukone palauttaa näistä suppean määrän tietoja, muuntamon tietokorttiin pääsee nimeä klikkaamalla.

Tietokannasta kuitenkin puuttuu mielenkiintoisiakin tietoja, esim minkä sähköverkkoyhtiön alueella ollaan ja onko edelleen sen omistuksessa. Näitä saattaa tulla myöhemmin, perusrakennetta rikkomatta.

Kuvat ja kuva-avustukset

Mitäpä olisi muuntamon tiedot ilman kuvia? Ja tämä projektihan lähti juuri kuvista. Sivustolla olevat kuvat on keskitetty sinne alkuperäiseen Tornimuuntamot-galleriaan, jonne muuntamoita kerätään postinumeroalueittain.

Jos muuntamosta löytyy kuva, se on muuntamon tietokortissa pienennöksenä. Varsinainen kuva aukeaa kuvaustietoineen tätä klikattaessa.

Mikäli muuntamosta vielä puuttuu kuva ja haluat lähettää omia otoksiasi, niin kuva-avustukset ovat tervetulleita. Sivustolla näytetään joko kuvaajan nimi tai vaihtoehtoisesti nimimerkki. Alkuperäiskokoiset kuvat skaalataan noin 1200 pikseliä leveiksi, paitsi jos alkuperäinen kuva on tätä pienempi. Kuva-avustuksia voi lähettää yhteystiedoissa mainittuun sähköpostiosoitteeseen ja otsikkotietona ”Muuntamo”. Mikäli kuvan tiedoista ei selviä milloin otettu, kerro myös se ja luonnollisesti, mistä muuntamosta on kyse. Jos haluat kuvan vain tälle sivustolle ilman että se näkyy Tornimuuntamo-galleriassa, kerrothan siitäkin. Ylläpitäjällä on myös oikeus hylätä tai hyväksyä kuvat eikä niistä makseta korvausta.

Kuvia yhtä muuntamoa kohden julkaistaan maksimissaan viisi kappaletta.

Ulkoiset kuvat ovat tekijänoikeussyistä vain linkkejä netistä löydettyihin kuviin, jotka ovat muutenkin julkisena jossain, mutta vaatii tarpeetonta hakutyötä eikä välttämättä ole helposti yhdistettävissä mistä kyse.

Kartta

Sivuston kartta on Google Mapsiin tehty taso, jota päivitetään samassa yhteydessä kuin itse tietokantaakin. Kartan aukeamisessa saattaa kestää useita sekunteja suuren tietomäärän ja iframe-upotuksen takia.

Muuntamot ovat värikoodattuja ja kertovat sen hetkisen tilanteen, onko muuntamo

  • on olemassa
  • on ehkä olemassa
  • on purettu.

Kunkin muuntamon värikoodattua symbolia klikkaamalla saa näkyville samat tiedot, jotka myös avoimessa datassa näkyvät. Bonuksena on myös reilu 100 kpl Helsingin ennen vuotta 2000 purettuja muuntamoita.

Google Mapsin rajoitteiden takia on harkinnassa myös siirtyminen ArcGIS-ympäristöön, jolloin voitaisiin visualisoida myös edellisellä vuosituhannella tuhotut yksilöt. Sivusto kun ei tuota mitään, niin maksullinen ympäristö on toistaiseksi jäissä.

Yhteystiedot

Kari Paavola
Rientolankatu 12 A 18, 33400 TAMPERE
killerpop@gmail.com
+358-45-1382402 (GSM/SMS/WhatsApp/MobilePay)
Löydät myös Instagramista